Spremite se za udarac: Od četvrtka “skaču” cijene goriva i autoplina

Set zakona o trošarinama u Bosni i Hercegovini, koji je usvojen u oba doma Parlamentarne skupštine BiH, već je službeno stupio na snagu, a od 1. veljače će cijene goriva na benzinskim crpkama biti prilagođene novim nametima.

Do tada se očekuju velike gužve na bh. benzinskim crpkama, a poslije toga poskupljenje goriva za 20-25 feninga. Usvojeni tekst Zakona o trošarinama u BiH predviđa da se cijena cestarina, koje su bh. građani do sada plaćali 0,10 KM po litru, poveća za 0,15 KM po litru goriva. Kod naftnih derivata, za koje cestarine do sada nisu plaćane, one će biti povećane za 0,25 KM po litru.

Međutim, kompanije koje se bave prometom nafte i naftnih derivata će, zavisno od crpke do crpke, biti prinuđene povećati cijene goriva za 20-25 feninga po litru, jer u startu moraju povećati cijene za 15 feninga, ne računajući PDV i dodatne obveze. Osim povećanja nameta na dizelska i benzinska goriva, novim Zakonom o trošarinama, kako kaže, uvodi se i naknada za ceste i autoceste na tekući naftni plin, odnosno plin u iznosu od 0,15 KM po kilogramu za ceste i 0,25 KM po kilogramu za autoceste.

To znači da će ovaj energent poskupjeti za 0,40 KM po kilogramu plus PDV.

Mi moramo povećati cijene goriva za 15 feninga plus PDV. Automatski moramo povećati cijene do 20 feninga na svojim benzinskim crpkama, jer imamo veće namete. Moramo popisati zalihe i platiti na popisane zalihe, siječnju i veljači, te obaveze, kazali su za Klix.ba iz jedne privatne bh. kompanije.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *