Gastro turizam

Bosanskohercegovačka kuhinja mješavina je turske, grčke i drugih mediteranskih kuhinja, uz utjecaj evropske kuhinje. Meso je skoro nezaobilazan sastojak tradicionalnog jela i služi se uz sočno povrće domaće proizvodnje, veliku ponudu salata i meze (plata sireva, suhog mesa, sudžuke).
Najpoznatija gastronomska poslastica je zasigurno sarajevski ćevap. Ćevapi se spremaju od ukusnog mesa na roštilju i nude u specijalno pripremljenom hljebu – somunu. U nekadašnjoj ulici zanatlija bravara, Bravadžiluku, smješten je veliki broj tradicionalnih restorana – buregdžinica, aščinica, ćevabdžinica. Aščinice i ćevabdžinice nešto su posebno i za Evropu i svijet. To su male privatne kuhinje i roštiljnice u kojima se sjedi samo onoliko koliko se jede. Nametnuo je to običaj baščaršijskih zanatlija i trgovaca da ovdje nabrzinu doručkuju ili ručaju, a zatim se vraćaju na posao, u svoj dućan.

Neke od starinskih baščaršijskih kafanica služe i sokove od ruže, smreke (osvježavajuće kiselkasto piće od planinske biljke smreke, koje se ljeti služi s ledom). U pojedinim slastičarnama ljeti poslužuju i bozu, poznato sarajevsko osvježavajuće piće od kukuruznog brašna i šećera, koja ima kiselkast okus. Slatki napitak salep, kojem pripisuju ljekovita svojstva, pije se vruć, iz malih čaša. Pivo iz domaće pivare sa Bistrika je vrhunske kvalitete i zasigurno će vas osvježiti u vrućim ljetnim danima.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *