BiH / Standard bh. građana među najgorim u Europi: U novoj godini nova poskupljenja

10. 01. 2018. u 07:53:00E. H.

S novom, 2018. godinom građani Bosne i Hercegovine suočavaju se s novim poskupljenjima, posebno nakon usvojenog seta zakona o akcizama koji bi, prema najavama, lančanom reakcijom trebao donijeti poskupljenje i drugih roba.

Takvi nameti dodatno će opteretiti kupovnu moć stanovništva, prema kojoj je Bosna i Hercegovina na dnu ljestvice u Europi.

Statistički podaci: Cijene goriva, hrane, pića i energenata porasle u 2017. godini

Takva situacija posebno je zabrinjavajuća jer je su cijene osnovnih potrepština u BiH samo rasle, dok je prosječna potrošnja, po domaćinstvu, u BiH tokom prethodne dvije godine bila 1.419,48 KM, a u toj svoti izdaci za hranu, bezalkoholna pića, stanovanje i energente činili su 56 posto ukupne potrošnje.

Uzimajući u obzir da je prosječna plaća oko 840 KM, to znači da bh. građani mjesečno troše mnogo više od onog što im kupovna moć dopušta.

Pored najava o poskupljenjima osnovnih životnih namirnica, građani BiH mogu biti sigurni u poskupljenje duhana i duhanskih prerađevina, zatim goriva, a postoje neke najave da bi uskoro moglo doći i do poskupljenja prirodnog plina, zbog cijena na globalnom tržištu. Također, najavljeno je i poskupljenje cijena polaganja vozačkog ispita, što će itekako utjecati na brojne građane, posebno mlađu populaciju

igor_gavran_prtscr.jpg - undefined
Igor Gavran

Ekonomski analitičari: Većina proizvoda luksuz, čeka nas teška godina

Neki od stanovnika uoči novogodišnjih praznika istaknuli su kako je većina namirnica za njih luksuz, ugostitelji su kazali kako bi mogla poskupjeti kafa, dok većina trgovaca i proizvođača tvrdi da nas uskoro očekuje masovno poskupljenje većine proizvoda, zbog povećanja cijena goriva, inflacije, ali i lošeg uroda prošle godine, zbog suše i dugog ljeta. Sve to, ističu analitičari, dodatno će otežati građanima pribavljanje osnovnih namirnica iz potrošačke korpe u novoj, 2018. godini.

Podijeli

1 komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *